Planetary vol 1 – serierecension

Planetary vol 1 01

Författare: Warren Ellis

Tecknare: John Cassaday

Innehåll: Planetary #1-6, Planetary Preview

Publicerat: 1998-1999

Förlag: Wildstorm/DC Comics

Språk: Engelska

Det finns en del äventyrserier som använder andra serier som grundmaterial till sitt berättande, till exempel Invincible och SH3. Smartast av dessa serier är kanske Planetary. Den handlar om en grupp mysterie-arkeologer, som samlar information om världens hemliga underligheter. Rent konkret undersöker och kartlägger serien nittonhundratalets populärkulturella berättelser.

Planetary vol 1 02

Planetary består av tre personer: Elijah Snow – en butter äldre man som kan göra valda delar av omgivningen iskall, Jakita Wagner – som är superstark, supersnabb och supertålig, och The Drummer – en småtokig ung man som kan tala med maskiner och känna informationsflöden. Tillsammans är de väl lämpade att undersöka mystiska tilldragelser över hela planeten, och den första volymen tar dem bland annat till Japan och Hong Kong.

Hela organisationen understöds ekonomiskt av den mystiske The Fourth Man, vars egentliga syfte med att gräva ut världens märkliga historia är okänt.

Planetary vol 1 03

En serie som handlar om andra serier skulle lätt kunna bli intern och överdrivet nördig, men Planetary klarar den svåra balansen och är en serie som vem som helst kan läsa. Visserligen får man ut mer av berättelsen om man förstår vilken serie de håller på att gräva fram just i det här avsnittet, men Planetary är så fantasifull och spännande att det inte gör så mycket om man inte är insatt i förlagorna.

Planetary vol 1 04

Planetary är tecknad av min favorittecknare John Cassaday. Serien är en ren visuell njutning från början till slut. Cassaday gjorde ett fantastiskt arbete med Astonishing X-Men, och här levererar han lika underbara bilder. Framför allt Elijah Snow fångar han på ett härligt sätt, och ger honom verkligen all den karaktär som han som huvudperson behöver för att hålla uppe serien på sina axlar. Även de andra karaktärerna skildras på ett ypperligt sätt. Karaktärernas minspel uttrycker så mycket i Plantary, och det är härligt verkliga känslor som kommer fram i bilderna.

Men även de mystiska artefakterna och underligheterna de gräver upp uttrycker all den märklighet som behövs för att berättelsen ska kännas spännande, och man är hela tiden nyfiken på vilka spännande konstigheter de ska stöta på härnäst.

Planetary vol 1 05

Finns det något negativt att säga om Planetary? Nej, jag vet inte riktigt vad det skulle vara. Gillar du äventyrsserier gillar du förmodligen Planetary. Warren Ellis berättande är stabilt med många intressanta inslag och visuellt är serien en dröm. Dessutom består serien bara av fyra volymer om sammanlagt tjugosju avsnitt så du behöver inte ruinera dig för att läsa hela.

”It’s a strange world.”

”Let’s keep it that way.”

Betyg: 8/10

Notnot: Alla tjugosju numren av Planetary finns numera även samlade in en inbunden volym, som det inte är helt fel om du skaffar, då hela serien håller hög kvalitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: