Anteckningar Från Jerusalem – serierecension

 Anteckningar Från Jerusalem 01

Författare och tecknare: Guy Delisle

Publicerat: 2011, 2013

Förlag: Epix

Språk: Svenska

Då Pyongyang var en så härlig läsning kastade jag mig genast över nästa Guy Delisle-album jag kom åt: Anteckningar Från Jerusalem. Albumet utspelar sig 2008, sju år efter Pyongyang. Guy Delisle är nu gift med två små barn. Frun arbetar för Läkare Utan Gränser, och ska arbeta ett år i Gaza. Så familjen bosätter sig ett år i Jerusalem.

Anteckningar Från Jerusalem 02

Precis som i Pyongyang är det vardagslivet som skildras, men nästan allt i Jerusalem genomsyras av politiska och religiösa konflikter. Då Guy Delisle bor på den palestinska sidan av Jerusalem och framför allt umgås med personer från olika hjälp- och biståndsorganisationer, hamnar Palistina-konflikten ofta i centrum. Guy är också nyfiken av sig, och undersöker så mycket som möjligt av staden och tar kontakt med många människor av olika ursprung.

Guy Delisles sköna självbiografiska stil fungerar lika bra som i Pyongyang. Då Pyongyang utspelades under två månader var den mer fokuserad, medan Anteckningar Från Jerusalem är mer fragmentarisk. Men allt som händer i serieromanen är intressant vare sig det är väpnade konflikter eller bilnycklar som försvinner.

Anteckningar Från Jerusalem 03

Trots att Guy Delisle förhåller sig tämligen neutral till det som händer är det svårt att inte gripas av hur illa palestinierna behandlas av det israelitiska myndigheterna. Om Pyongyang var absurd är Anteckningar Från Jerusalem sorglig och tragisk. De båda albumen förenas i hur illa människor behandlar varandra i olika ideologiers namn.

Ett exempel på de skilda världarna är när Guy Delisle föreläser om serier både i en palestinsk och en israelisk skola, och man märker hur stor skillnaden mellan deras situationer är.

Anteckningar Från Jerusalem 04

Guy Delisles teckningar är enkla men mycket effektiva. Teckningarna står aldrig i vägen för det som händer, utan personernas känslor går rakt genom sidan.

Boken innehåller många sköna personer. Min favorit är den manga-älskande prästen, som har Hellsing som favoritserie.

Anteckningar Från Jerusalem 05

Precis som med Pyongyang rekommenderar jag å det varmaste Anteckningar Från Jerusalem. Den har en intressant blandning av vardagsliv och politik, då vi befinner oss på en plats där vardagslivet är politik. Boken är inte direkt upplyftande, men den är hela tiden underhållande, och man får en hel del att tänka på.

Nu ska jag kasta mig över nästa Guy Delisle-bok!

Betyg: 8/10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: