Årets Album 2014 #15-11

15. Oh My!: Slow Moves

15

Innan året visste jag inget om Oh My! och nu när året har gått vet jag fortfarande inte mycket om dem. Förutom att de kommer från Sundsvall och att de har gjort årets femtonde bästa album.

När jag först hörde dem hade jag inte en tanke på att de skulle vara svenska, för de låter inte det minsta ”svenskt”. Musiken är rak indiepop, utan några krusidueller. Tråkigt? Nej, inte alls.

Visserligen är det musik som har gjorts många gånger förut av våra amerikanska och engelska vänner, men att avfärda Oh My! på de grunderna är som att sluta ha sex för att andra har haft sex förut. Är det skönt att ha sex? Ja. Är det skönt att lyssna på Oh My!? Jajamensan. Kan man ha sex och lyssna på Oh My! samtidigt? Det går det också.

Var var jag någonstans? Jo, fina melodier, skön attityd, rätt slyngelkänsla på sången. Chansen är stor att du missat Oh My!, så ge dem en chans.

14. Kyary Pamyu Pamyu: Pika Pika Fantajin

14

Under de år som jag har satt ihop en sådan här lista har jag alltid tyckt det var trist att jag inte fått med något japanskt album. Men alltid när jag upptäckt någon japansk musik har den varit några år gammal. Därför tycker jag det är väldigt kul att jag fått med ett japanskt album på årets lista.

Kyary Pamyu Pamyu är j-pop, precis som jag vill ha den. Det är medryckande, sött och lite galet. Gillar du gamla TV-spel, kawaii och anime är det stor chans att du älskar det här. Odlar du skägg och bor i skogen är det lite mindre chans att du går loss på musiken.

Av de få engelska ord som är insprängda i japanskan är det en hel del ”happy” och det är också vad man blir av att lyssna på denna unga dam.

Om musik kan vara färgglad blir den inte så mycket mer färggrann än så här.

13. Les Big Byrd: Whey Worshipped Cats

13

Jag gillar lekfulla album där det händer mycket saker. Sånt tycker jag är roligt att lyssna på.

Whey Worshipped Cats är rakt igenom spännande och underhållande, med många intressanta inslag. Trots att det hela tiden händer saker är det ett väldigt lättlyssnat album som man kan luta sig tillbaka i fåtöljen med.

Musiken svänger och har sig, bjuder på många häftiga ljud och rytmer och har stämningsfull, drömlik sång.

Bandet har två av årets finaste låtar i Vi Borde Prata Men Det Är För Sent och Back to Bagarmossen, men albumet fungerar alldeles utmärkt som en helhet också.

Helt klart en av årets härligaste överraskningar!

12. Iggy Azalea: The New Classic

12

När vi ändå pratar om lättlyssnade album kan det vara på plats att presentera årets kanske mest lättlyssnade album: The New Classic.

Jag kan njuta storligen av hip-hop i enskilda låtar, men när det kommer till hela album brukar det kunna bli för mycket för mig. The New Classic lyssnar jag dock gärna från början till slut.

Det är fascinerande att ett album som väsnas och larmar och har sig som det här kan vara så lättlyssnat, men det är precis vad det är.

Iggy Azalea har attityden, rösten och förmågan att underhålla.

11. Temples: Sun Structures

11

Drömlik rock! Finns det skönare musikstilar än drömlik rock? När man lyssnar på Temples känns det i alla fall inte så.

Vacker musik kan ge upphov till religiösa upplevelser, och man känner sig härligt hednisk när man lyssnar på Temples. Som man var med om en uråldrig mån- eller solritual.

Psykedelisk musik kan ge några av fördelarna med droger, utan att ge några av nackdelarna, och med Temples kan du sväva bort en stund utan några jobbiga bieffekter.

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Malva Lila
    Dec 18, 2014 @ 19:44:46

    Flera för mig okända godbitar 🙂

    Svara

  2. Trackback: Årets Album 2015 #5-1 | Albumpojken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: