Shenzhen – serierecension

Shenzhen 01

Titel: Shenzhen – A Travelogue From China

Författare och tecknare: Guy Delisle

Publicerat: 2003, 2006

Förlag: Drawn & Quarterly

Språk: Engelska

Shenzhen är den tredje Guy Delisle-boken jag har läst. Precis som Pyongyang och Anteckningar Från Jerusalem är det en självbiografisk berättelse om hur Guy spenderar några månader i en diktatur eller krisdrabbat område. Shenzhen utspelar sig innan dessa båda böcker och Guy har alltså inte skaffat fru och barn än.

Året är 1997 och Guy Delisle kommer till Shenzhen i södra Kina för att ta över rollen som regissör för en animerad TV-serie.

Shenzhen 02

Som de andra böckerna jag läst av Guy Delisle handlar Shenzhen om vardagsliv och kulturella skillnader. Bara att gå till tandläkaren eller att gå på restaurang kan vara ett äventyr när man inte behärskar språket. För att inte tala om att försöka hitta rätt när man ska åka buss eller tåg.

Shenzhen är dock inte i klass med Pyongyang och Anteckningar Från Jerusalem. Shenzhen är helt enkelt inte särskilt intressant som stad. Medan Pyongyang är absurd och Jerusalem sorglig, tragisk och vacker är Shenzhen en grå storstad dit affärsmän kommer några dagar för att göra affärer.

Shenzhen 03

Därmed inte sagt att albumet saknar höjdpunkter och härliga episoder. Precis som i Pyongyang är det intressant att få blicka bakom kulisserna på en animeringsstudio. Delisle stöter också på en helt del sköna personer. Favoriten är dörrvakten som alltid hälsar Delisle med någon slumpmässig engelsk fras när Delisle kommer till hotellet på kvällen.

Shenzhen 04

Har du läst Guy Delisles andra seriealbum finns det ingen anledning till att inte läsa även Shenzhen. Och är du intresserad av kinesisk kultur finns det många intressanta vardagsiakttagelser här. Men har du inte läst något Guy Delisle-album förut rekommenderar jag att du börjar med Pyongyang och Anteckningar Från Jerusalem. De är mycket bättre.

Betyg: 6/10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: